Byggeprosessen

Jeg synes det er interessant å følge bygginen og tenkte å skrive litt om den etterhvert som jeg ser hva som foregår.

2017-05-13

Igår la de isopor innenfor ringemuren og idag, en lørdag komme en dude for å radonsikre. Jeg lurte på når radonsikringen skulle gjøres, men så ikke for meg at det skulle komme en fyr og ta opp den lagt isoporen for så å gjøre det han skal med grunnen. Jeg trodde han skulle til å ta opp all isoporen for å legge noe greier og dermed måtte flytte armeringen som foreløbig bare er slengt oppå.

Men neida, han bara kuttet til og satte opp et lufterør.

Så kom det to biler fra samme firma, fem kæll og de har flytta bort armerings"gitrene" og kjører nå en løvblåser. Nå skal "Radonmannen" (ja, det står det på bilene) radonsikre med gul duk.

Resultatet ble pent og bra. Ser skikkelig ut.

2017-06-12

Lang oppdatering.

Etter Radonmannen kom det forskalingssnekkere og så ble det lagt betongsåle. Så kom det merkelige. Snekkere satte opp hele kjelleren som reisverk. Jeg trodde man bygde kjeller av Leca eller lignende siden de skal stå imot all jord og steinmasser som presser på. Et par naboer lurte på det samme. Jeg funderte på om det kom til å komme steniplater eller Leca utenpå.

Når hele etsasjen var oppe, med gulv/tak var det mulig å se at røra opp fra betongen ikke var helt der de sannsynligvis skulle være. Men rimelig godt truffet.

Så kom det et nytt byggelag, denne gangen med isoporplater og armeringsgitre. Dette har blitt lagt utenpå hele kjelleren. Sprøytebetong på gang var min konklusjon på lørdag, noe jeg ikke hadde ansett som en mulighet. Nå bråker det godt, sprøytebetongen er på vei på veggene. Interessant prosess. Jeg fikk lyst til å ha sprøytebetong som vegg på hele huset. Interessant alternativ til muspuss. Men da må nesten huset se ut som det er designet av Hundertwasser. Art Deco som jeg liker krever jo egentlig helt glatte flater.

En ting jeg stusser over her, som med nesten alle husbygg jeg har sett er at man bygger et hus i uimpregnert tre og lar regnet falle og trekke inn. Dette har man gjort i "Alle år" og for eksempel huset vårt er det egentlig greit å gjøre med siden det ikke er en fuktsperre å finne. Det vil tørke opp uansett.

Men nye hus blir kledt med fuktsperrer på innsiden og er nokså tette utvendig. Kjelleretasjen her har fått "Isopor" (Det er ikke det, det er Jackon-plater, enten XPS eller EPS) som enten er helt vanntett eller har litt lufting. Utenpå kommer det betong og så skal det dreneringsplater og kanskje enda et lag isopor ytterst. Det betyr at det sannsynligvis vil være fultsperrer på begge sider. Da har ikke de 30 millimetrene med regn som har falt mens kjelleren ble bygd, noe vei å gå.

Men det kan hende de gjør det jeg antar man burde gjøre. La vær å legge fuktsperre på innsiden av kjelleren. Men hvis det skal være noen våtrom der og de er inntil kjellerveggen kan du regne med at det blir fullt membran over hele linja, det sier jo Våtromsnormen. (Som ikke er tilpasset kjellere, noe som er et problem mange steder, fordi fuktsperrer på begge sider av kjellerveggen.)

2017-06-14

Gravemaskinen tilbake og den skal nok fylle gravegropa med steinen som er rundt. Bare to dager etter betongsprøytingen. Jeg trodde virkelig det trengtes mer tid for å herde. For ikke å snakke om å legge på drenering og kanskje mer isolasjon. (Det skal mest isolasjon på utsiden av fuktsperrer på kjellernivå for å hindre kondens.). Men de har ikke begynt med noe ennå, bare kjører rundt.

Og der kom et lass med båte drensrør, knotteplast og isolasjonsplater.


2017-05-13 / thomasez@zelow.no