Kransen 10a vs Ekebergveien 254c

På denne siden skal jeg prøve å dokumentere mest mulig av forsøket på å stoppe Fredrik Hjarne (EVB542 AS) og Anne M T Olaussen sitt forsøk på å bygge en tomannsbolig mer eller mindre rett foran stuevinduet mitt.

Nå har prosjektet fått byggetillatelse, etter et tilsyn som konkluderte med at sønaden om midliertidig brukstillatelse ble sendt uten at bygget var klart. Noe ivrig byggherre som ville ha innflytting, sannsynligvis noe forsinket.

Det har blitt digert, tar sol fra verandaen som antatt, men det er fremdeles april, så det kan hende det funker til sommeren. Det er ikke ferdig i den grad at utearealene og rydding ikke er ferdig.

Etter spreingingen i juni 2017 sendte jeg Hjarne en mail om at det var veldig mye støv og grus hos oss og spurte hvordan det skulle løses. Jeg venter fremdeles på svar. Da de startet med selve huset endte av og til rester av lunsjen til snekkerne i hagen vår sammen med emballasje. Etter at mye av snøen er borte har jeg plukka isopor fra gresser og en planke. Sagmugg er det mye av også.

Jeg sendte enda en mail om vasking og rydding til Hjarne men overraskende nok, ikke få svar.

En ting som er interessant er at om man søker etter salgene av de to halvdelene er selger "Anne M T Olaussen" og ikke EBV254. Jeg har sett dette gjort før og da har jeg mistenkt at personene som gjorde dette ville unndra skattlegging av fortjenesten på. Men her er det snakk om et AS og bygging av en tomannsbolig ikke bare videresalg av tomt eller leilighet så det er ikke sammenlignbart. Allikevel sitter jeg igjen med lyst til å ta en titt på regnskapene og se hvordan tomten er tatt med. En utbygger som ikke engang gidder rydde opp etter seg hos naboen har kanskje ikke helt ryddig regnskap heller?

2014-10-24

Har et meget hyggelig og godt møte med arkitekten og mulige alternativer diskuteres.

Denne videoen med en annen plassering av huset er et av resultatene

2014-10-26

Prøver å få Fredrik Hjarne i tale angående alternativ løsning. Jeg får ingen respons. Mail besvares ikke og SMS med forespørsmål om en prat idag besvares kjapt med "Nej". Ringer ham med en gang SMSen hans er mottatt og ingen tar telefonen. Passivt-aggresivt svarer jeg denne med spørsmål om han dermed ikke ønsker å diskutere saken. Den SMSen er ikke besvart.

Sender et utkast til innsigelse til Hjarne og Haugrud. Da har de sjansen til å respondere før jeg må sende den endelige før fristen.

2014-10-28

Jeg får svar fra Hjarne. Han beskylder meg for å lyve i mailen jeg sendte naboene. Han mener også at solskyggene er feil. Jeg svarte at om han mente det var usannheter i mailen kunne han si ifra og jeg ville rette opp dette i en ny mail til naboene og her i bloggen.

2014-10-29

Sender innsigelsen og ber om svar på at mail er mottatt.

2014-10-30

Får bekreftelse fra arkitekten.

2014-11-02

Sender en ny mail til Hjarne og ber om et møte.

2014-11-05

Sender enda en mail il Hjarne hvor jeg nevner at jeg tross alt har stengt bloggen. I et håp om at vi kan komme til enighet og at neste mail blir med info om at alt blir OK.

Har søkt etter "Ekebergveien 254c" på PBEs saksinnsyn, men det var feil. Oppdager så at naboene i Ekebergveien 252 har sendt inn protesten direkte til PBE... Jeg trodde først at dette var noe tiltakshaver hadde sendt, uten å legge ved vår innsigelse, så jeg sender mail til PBE for at de også skal ha vår. Jeg var litt for triggerhappy der, dette er kun ett eget initiativ fra naboene og ikke sendt fra tiltakshaver. Litt flau meg..

2014-11-07

Nå fikk jeg til slutt mail fra utbygger. Han mener fremdeles solskyggene og mailen jeg sendte var full av usannheter. Sist han påsto det ba jeg ham fortelle meg hva han mente så det kunne rettes opp. Det har han ikke gjort.

At jeg kan ha misforstått noe er jo helt klart. Alikevel fikk han mailadressa mi og jeg ba ham sende tegning og solskygge, så om han var noe som helst seriøs kunne han ha klartå sende en mail i øpet av den uka som gikk fra han var innom til jeg sendte mailen.

2014-11-07

Jeg jobber videre med forslag til løsning. Endelig har jeg forstå noe av Sketchup slik at jeg har laga eksempel. Her er en sammenligning mellom nabovarsel-versjonen og vårt alternativ.

2014-11-28

Bråker som fy utenfor og det er naboene som kutter trærne jeg har nevnt i innsigelsen. Jeg tok bilder for å dokumentere det som sto der.

Jeg beina over til dem og sa ifra til Olaussen at det de drev med nok var ulovlig på grunn av at huset er på gul liste og trærne hadde diameter over 70cm. Det trodde han ikke noe på og mente han kunne gjøre som han ville.

PBE hadde ikke åpnet da jeg ringte dem litt over halv ni, så fikk ikke snakket med dem. En bekjent nevnte han hadde ringt politiet for å stoppe en nabos herjinger. Det hadde fungert, så jeg ringte 02800. De skulle se på det men mente jeg måtte ringe PBE.. (Som jo var stengt..)

Politiet kom! De stoppet fellingen med en gang, men det var alt for sent. Det sto bare en tre-fire meter høy stamme igjen. De var der lenge og sendte han som hugde hjem, med utsyr og alt. Mye snakking med huseier ble det også.

Ringte PBE og de anmodet meg sterkt om å anmelde saken.

(Oppdatering, 2015-01-18: Jeg har ikke anmeldt ennå og ikke har jeg sett noe om dette hos PBE. Det å anmelde noe sitter langt inne og føles veldig feil.)

Finn fire feil:

2014-11-29

Skriver en ny nabomail om saken. Sender den til Hjarne for at han skal kunne kommentere eventuelle feil og løgner.

2014-12-01

Hører en motorsag igjen og det er trehuggeren som er tilbake for å ta resten. Stammen er nå borte. Tok noen bilder og det er ingen som helst tvil om at trærne var over lovlig felle-grense. Håper politiet målte også.

Jeg har skostørrelse 44:

2014-12-02

Sender mailen til naboene.

2014-12-09

Sjekker PBE og nå har saken hvor naboene og vi hadde sendt inn protestene vå få nytt navn og "Mottatt søknad". Men ingen søknad er lagt inn.

2014-12-11

Oppføring av tomannsboliger og flytting av uthu. Papirene er på plass. Jeg ble beskyldt for å lyve med skyggediagrammene men bortsett fra sommertids-timen er og blir det de samme skyggene.

En kjapp gjennomlesing av papirene og det er ingen hint til at noen som helst av våre innsigelser er interessante. Søknasen er i praksis det samme som før (noe den nok må være siden det er den som er sendt som nabovarsel. De har altså valg å bare skrive at de er innenfor kravene og derfor bør få bygge det de vil ha.

2014-12-16

254B er til salgs.. De nevner byggingen og det er jo som det skal.

2014-12-30

Huset ble kjapt solgt.

2015-01-19

Jeg lurer på om noen bruyr seg om det lille forfalne skuret? Søppeles som ligger mellom skuret og bryggerhuset (uthuset) ligger godt til. Jeg turde ikke nevne det ør nyttåsaften var unnagjort. Med tanke på at trær hugges ulovlig, sannsynligvis fordi jeg skriver om dem, er jo ikke en brann helt utenkelig. Det ligger mer søppel der nå enn det er på bildet.

2015-02-13

Med fare for å bli mistenkt for stalking og webcam.. Men sjuk kone og jeg jobber fast hjemme så får man med seg til. Litt skvetne har vi jo aåklart endt opp med å være etter trefellingen.

Vi så noen gå rundt uthuset og ta bilder og sjekker så PBE. Saken har fått saksbehandler og det er bedt om tilleggsdokumentasjon. Det sto ikke noe om hva, men jeg tror jeg skal ta en prat med saksbehandleren.

2015-02-17

Sak ikke tatt til behandling. (PDF)Ikke like spennende som jeg trodde. Det er dog mye jobb som gjenstår for utbygger.

2015-02-19

Byantikvaren har sagt nei til flytting av uthuset. Det interessant er at det er vedlagt et brev fra 2011 om søknad om riving av uthuset. Dette har jeg aldri hørt om før, ei heller da jeg var innom Byantikvaren før jul.

Sendte en mail til Hjarne om at jeg fremdeles er interessert i tomta og om han kanskje heller vil selge til meg enn å holde på videre. (205-03-11: Fremdeles ikke fått svar.)

2015-03-05

Snakker med saksbehandler hos Byantikvaren og han sier at det jobbes videre med å flytte uthuset litt og bruke det til garasje. Det betyr jo at de ikke gir seg. Jeg prøver å se for meg hvordan de skal plassere huset og håper at de har lest den delen av innsigelsen min hvor jeg foreslå en annen plassering av huset. Dette vil jo gi beboerne av tomannsboligen bedre lys og luftforhold enn å sette det med langsiden foran oss. Nå med et uthus foran hagen og enda kjipere enn plasseringen i nabovarselet.

2015-03-11

Delingen av tomta (flytting av 80 kvm) er godkjent. Jeg fikk mail om det fra Plan og Bygg.

2015-03-19

Finner denne på Finn. 1.8mill for to tomter med en totalstørrelse ca som den det skla bygges på her. Kjipere plassering, men muligens mindre trafikkstyøy og siden det er to tomter, enklere å bygge to eneboliger istedenfor en tomannsbolig. Solforholdene er nok ca de samme, siden 254c har oss på den ene siden og 254 mot kveldssola. Får meg til å lure på hvor mye 254c er verdt. Kan virke som om det er mindre enn hva jeg har vært villig til å betale. Og sannsynligvis er fremdeles.

Sender en mail til Hjarne med noe som nesten kan tolkes som en bønn om at vi kan snakke sammen og de om det er mulig å komme til en løsning vi begge kan leve med. (2015-03-27 Ikke noe svar.)

2015-03-26

Kikker innom PBE og saksgangen og legger merke til at det ble lagt inn to ekstra søknader om carport. En for hver garasje. Det sto ikke i nabovarsel og uten å regne på det vil jeg tippe det betyr at utnyttingsgraden går over reguleringsplanens 24% siden det allrede var 23.95%. Vi har ikke fått noe nabovarsel for dette.

Ikke at det har noe med hva som kommer etter at de fikk nei til uthusflyttingen, men det betyr at vi må følge ekstra godt med på tegningene og se om carport er en del av dem.

2015-03-30

Fikk svar fra Hjarne. Han vil ikke diskutere dette fordi han vil unngå flere misforstålser. Jeg vet fremdeles ikke hvilke han snakker om og lurer på hvorfor det er bedre for ham å ikke kommunisere istedenfor å få til en avtale vi kan leve med. Jeg svarte med det spørsmålet.

2015-03-30

Og der kom nytt nabovarsel. All forskjell fra forrige er at de flytter uthuset til en annen plass på tomta til 254A. Det ser vesentlig bedre ut. Ellers er det akkurat som før, men uten carportene som de ettersendke sønad om.

Bra timet sending. Underskrevet 26 mars og sendt fredag 27 hvilket resulterer i at vi naboer får beskjed om dette midt i påskeferien.

2015-04-05

Jeg jobber med å skrive om den forrige innsigelsen til å passe med det nye nabovarselet. Jeg sjekker carportsøknadene og der er jaggu nabovarselet vedlagt. Altså det vi fikk, uten carporter. Mener de at det varselet har noe som helst med en sønad om å gå forbi reguleringsplanens utnyttelsesgrad (noe de ikke nevner med ett eneste ord i de to søknadene)?

Men, det kan se ut til at ekstra parkering er tatt med i BYA-utregningen slik at carport ikke vil overskride makskravene. Stusser derfor over at de ikke er tatt med i det nye varselet vi fikk.

2015-04-09

Innsigelsen er sendt. Denne gangen nevner jeg det slitne vedskjulet og enda ett tre. Jeg må innrømme at jeg har blitt veldig skvetten når jeg hører maskiner utenfor huset. Rimelig irrasjonelt, det er jeg helt enig i.

2015-05-19

Nå har det skjedd ting. Noen har klaga på oppussingen av det gamle hovedhuset.. Jeg synes det er positivt at det pusses opp, men om det gjøres feil er det jo uheldig.

Og det er flere dokumenter i byggesaken. En hel haug nye dokumenter og søknader.

Det jeg ikke helt forstår er hvorfor det er så mange søknader. Mistanker er at det har noe med utnyttelsesgraden og garasjearealet å gjrøre, men PBE har jo kalkulatorer de også.

2015-06-09

Saken om oppussingen av hovedhuset er avsluttet. Huset ser bra ut nå og det jobbes videre med det. Er godt å se det bli pusset opp og det ser ut som det gjøres skikkkelig.

2015-07-30

Rammetillatelse er gitt. Jeg har forhørt meg litt rundt og kommet fram til at det er lite vits i å klage. Alle strikker er strekt så godt det lar seg gjøre uten at det ser ut til å ha gått over noen grenser som kan påklages. I tillegg ble småhusplanen av 2013 annulert av Fylkesmannen, så nå er det bare å sitte rolig i båten og håpe utbygger ikke får vann på mølla og vil bygge underjordisk garasje og mer hus oppå.

Det jeg er glad for er en klar rekkefølgebestemmelse hvor flyttingen uthuset skal ha ferdigattest før igangsettelsestillatelse blir gitt. Siden jeg er skeptisk til at uthusflyttingen vil bli gjennomført forsvarlig er det en god ting.

2015-09-18

Rammetillatelse for uthusflyttingen er gitt. En av betingelsene for igangsettelse er at naboen samtykker til at uthuset blir 1m fra nabogrensa. Uthuset går ikke innenfor Sanner-reglene fra 1 juli iår fordi det er for høyt.

2015-10-00

Departementet har opphevet Fylkesmannens oppheving av småhusplanen og jeg tror vi kan puste lettet ut.

2015-10-08

Action!

Ene naboen, som kjøpte Ekebergveien 254b har sendt inn klager. Det er både på flyttingen av uthuset og rundt vann/avløp og overvann på nybygget. Leser man den ene eposten kan man få inntrykk av at det er stor uenighet mellom Hjarne (EVB254 AS) og kjøper av nabohuset. Ord som unnfallenhet og insolvens brukes.

Om det med radonsjekken stemmer burde kjøper ha en god sak. Om det vil bety at han får penger er en annen sak. Det er jo fordelen med å ha et AS, man kan gå konk og fortsette ufortrødent videre fra et nytt AS. Jeg trodde egentlig ikke Hjarne var av den typen, men ble usikker nå.

Uthusklagen er en klage på det samme jeg hadde som innvendinger i mine merknader til byggesøknadene. Hvordan skal de egentlig få til dette uten å ødelegge bygget?

2015-10-19

I nabolaget (Ekebergveien 242 C eller Breiens vei 5,7,9. Det ser ut som om de har fått byttet adresse på eiendommen. Det gir den en vesentlig høyere verdi når den ikke er Ekebergveien, men det skulle bare manmgle at den fikk ny adresse slik den er plassert..) bygges den samme tomannsboligen som skal opp foran oss. Så jeg tok et par bilder. Utsikten fra verandaen vil bli et eller annet sted mellom disse to bildene:

Det er en forskjell jeg ikke uten videre fikk til å vise og det er høyden. Egentlig burde jeg stått ca en meter høyere for å gi riktig inntrykk. Ser på bildene og det ser verre ut når man steller seg opp foran huset enn her. Det er stort

2015-10-28

Naboen jobber videre med saken. Klagen på uthusflyuttingen ser ut til å gå til Fylkesmannen siden PBE ikke mener den er gyldig, mens han har et veldig godt poeng jeg angrer på at jeg ikke tok tak i når det kommer til terrengheving på selve tomta. Jeg burde ha satt meg mer inn i hva det betyr og hvilke implikasjoner det har. Om det betyr at taket kan ende opp høyere enn om man ikke hevet terrenget har det helt klart en negativ effekt for oss. Jeg trodde dog det ikke var lov å gjøre slikt, så lot det ligge. Mulig terrenghevingen bare går ut på å flate ut tomta og sørge for at naboene får problemer med vannet og ikke dem.

Overflatevann er et problem, derfor anbefales ikke asfalt som jeg vet Hjarne har brukt før og jeg må innrømme at jeg gjerne skulle sett brukt her. Det er en *ekstrem* forskjell på biler som kjører på asfalt og grus rett foran gjerdet vårt. Grusbråket kommer til å væ veldig plagsomt, på mange måter. Både den reelle støyen og som påminnelse om hele denne historien.

2015-12-07

Arealoverføringssaken er varslet henlagt. Om dette blir stående vil ikke den tomannsboligen kunne bygges da BYA blir for høy. 80Kvm mindre tomt betyr 20kvm mindre grunnflate på huset.

2016-01-12

Det dukket plutselig opp en stor gravemaskin som ble parkert på tomta for litt siden. Denne ble fyrt opp idag og jeg sendte naboen en mail om dette. Han sendte forespørsel til kommunen med beskjed om at det så ut til at det ble plannlagt arbeider som de kanskje ikke har fått igangsettelsestillatelse til.

2016-01-18

Kommunen ber om forklaring på hva som foregår.

2016-02-02

For moro skyld sjekka jeg grunnboka for 254B og der ser jeg at "OLAUSSEN ANNE MARGRETE TANGEN" fremdeles står som eier og det er et pant på 10 mill tilhørende Pareto Bank.

Salget av 254B ser også tilsynelatende ut til å ha gått mellom Olaussen og Kvaal, men det er EBV254B AS som nevnes i forbindelse med radonstyret fra en av naboklagene.

2016-02-03

Gravemaskinen ble starta igjen. Denne gangen kom det en lastebil og jeg begynte å lure. Det har ikke kommet noen svar fra Haugrud, Oslohus eller Hjarne om hva de planlegger å gjøre så jeg fant det noe underlig. Det som skjedde var at den ble kjørt vekk.

2016-02-06

Fylkesmannen har svart på klagen fra naboen. Det ser ut som om det en del å ta tak i når det kommer til å få flyttet uthuset. Kommunen blir avkrevd svar på en del spørsmål om tillatelsen de ga innen tre uker.

2016-02-23

Fylkesmannen har fått svar.

2016-02-24

Prosjektet er lagt ut for salgsstart etter vinterferien! Dette kan jo kalles freidig. Ikke er uthussaken avklart, ikke er arealoverføringen klar (det har ikke kommet noe svar på varselet om henleggelse). Så hvordan megler og Hjarne mener at det skal væ mulig å starte bygging andre kvartal iår lurer jeg veldig på.

Bildene i annonsen er jo interessante. Jeg skal ikke si at solforholdene er dårligere enn det ser ut som, men det må væ på sommersolverv. Bilde 3/16 er også morsomt, der er det træ som nok ikke vil kunne ha den formen de har på bildene (men som "tilfeldigvis" skjuler gjerdefabrikken. Det er løvtræ på grensen, men jeg er ikke akkurat overbevist om at de vil fungere slik bildet tilsier. Fo alt jeg vet må de vekk for å kunne gjøre byggejobben.). Uthuset er heller ikke med (som vil skygge for sola i en del tilfeller).

Jeg vil kalle dette et forsøk på å selge skinnet til en bjørn som ikke er skutt. Og skinnet er ikke så stort og gyllent som man får inntrykk av heller.

2016-02-29

Megler sendte meg "revidert prospekt" og der har de jaggu lagt inn uthuset. (Hei Eirik Norheim, hyggelig at du leser bloggen min.) Jeg leste kjapt igjennom og jaggu ikke få forbehold for både det ene og det andre. Og jeg ser for meg rettsaken for å definere hva "vesentlig" egentlig betyr om prosjektet må endres om en av de eksisterende manglene som er (tomteareal og uthus) ikke kan fikses.

Fra prospektet: Siste frist for Selger å kansellere Kjøpekontrakten er 30.06.2016. Selger skal senest denne dato gi Kjøper skriftlig begrunnelse for kanselleringen eller skriftlig beskjed om oppstart av byggearbeidene samt varsel om bindende overtagelsesperiode, jfr. pkt. 13.1.

2016-03-03

Modern ringte meg og var noe forfjamset. Hun hadde fått SMS fra Krogsveen om Ekebergveien 254c og D. Hun bor på Grønland og har ingen som helst kobling til Nordstrand bortsett fra etternavnet vårt. Hvorfor Krogsveen spammer henne med SMS er et spørsmål hun ikke fikk noe godt svar på da hun ringte dem. Jeg har ikke fått noen slik SMS.

2016-03-04

Fylkesmannen har talt. En lang saksfremstilling og de har snakket med naboen (gamle Gjerdefabrikken) som ikke vil ha uthuset så næ, forståelig nok. Men Fylkesmannen godkjenner uthusflyttingen uansett da bygget er på under 50kvm. Det som er litt interessant i den saken der er at høyden ikke nevnes. Bare høydeplasseringen. Ifølge de nye reglene av 1 juli 2015 er maks mønehøyde 4m og gesims 3m. Høyden på uthuset nevnes ikke med et ord. Jeg lurer på om uthuset holder seg innenfor disse høydene. Om de ikke gjør det, er da avslaget fra Fylkesmannen riktig?

Begge halvdelene er nå solgt. Byggestart er nå satt til tredje kvartal, så de har tatt hensyn til at de ikke har alt på stell.

2016-04-05

Arealflyttesaken har fått fler dokumenter. DALAN ADVOKATFIRMA DA har bedt om å få gjennomført arealflyttingen og har lagt ved en stevning til Oslo tingrett. Naboen svarte et par dager etter. Det er ikke noe mr om saken enn noen overskrifter.

2016-04-05

EBV 254 søkte om igangsettelsestillatelse for uthusflyttingen og den var interessant. Ingen av de som er listet opp som ansvarshavende har ansvar for selve flyttingen, kun oppmåling og grunnarbeide. Gjennomføringsplanen inneholder kun oppmåling, grunn og terrengarbeider.

I tillegg er det bedt om fritak for utførelsesansvar siden tiltaket er et uthus mindre enn 50kvm.

Dette har de fått.. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å få lov til å gjøre dette uten hverken "utførelsesansvar" eller en plan om hvordan det hele skal utføres. Gjennomføringsplanen eller igangsettelsesøknaden inneholder jo ikke noe som helst om selve uthuset, bortsett fra passasjen om utførelsesansvar, som de ikke ønsker å ha.

Naboen har klagd på dette.

2016-06-08

Etter mye om og men er gravemaskinen som var her i vinter tilbake. Denne gangen med tillatelse til å begynne på uthusflyttingen. Så nå graves det her.

2016-07-05

Platting ble støpt forrige uke og nå har krana kommet. Skal bli interessant å se hvordan det går. Uthuset er ikke forsterket på noe som helst vis.

Det ser ut til å ha gått bra. Nå er jeg nysgjerrig på om de har tenkt til å gjøre noe mer med det. Der er jo ikke akkurat i god stand selv om det tålte å bli løfta.

2016-09-01

Der kom søknad om ferdigattest på uthuset. Alt de har gjort er jo å sette det rett på sålen som ble støpt. Det å sette noe slikt rett på sålen uten en ringmur eller lignende (det sto på stabla stein) kan rett og slett ikke væ bra. Da de drev med flyttingen så det ut som de skulle sette det på en stabbel med teglsten, men de var borte når det hele var ferdig.

Jeg sendte inn tilleggsinfo om denne saken da jeg fikk varselet. De burde virkelig ikke få lov til å late som om dette er ferdig. Jeg ville ikke stolt på at noe mer kom til å skje med det uthuset om en ferdigattest ble gitt. Og det Byantikvaren har godkjent er et uthus ombygd til garasje, med port på den ene gavlsiden.

2016-10-27

Varsel om mulig oppheving av ferdigattest Ekebergveien 254 Det ser altså ut til at Hjarne ikke slapp unna med dette. Så nå hører jeg snekkere jobbe rundt uthuset. Det er straks to uker siden dette varselet kom, men det er ikke kommet noe svar fra Haugrud eller Hjarne. Isteden virker det som de har begynt å jobbe med uthuset.

Det som nevnes er garasjeporten og ringmuren, men ikke at taket og store deler av bygget er slitent og burde restaureres. Så det er vel sannsynlig at dette ikke skjer. Når de prøver seg med å kalle seg ferdige uten å ha gjort noe annet enn å lage en såle og flytte bygget, er det lett å anta at de ikke vil gjøre så mye mer enn det som nevnes før de sender ny søknad om ferdigattest.

Lurer på om de som nå har fått bygget på tomta si er fornøyde med dette. De vil jo nå overta ansvaret for et bygg som før eller siden vil kreve en kostbar restaurering. På den andre siden er det de samme som har solgt til Hjarne og de burde vite hva de har gått til.

2016-10-31

Dører er nå satt inn og gulv fjernet for å kunne kjøre inn bil. Uthuset har ikke blitt stødigere av dette og heller ikke har det fått noen ringmur. Ikke at det vil bli veldig enkelt å løfte det opp nå som integriteten er kompromittert på denne måten.

Kan heller ikke se ut til at taket vil bli rørt, så det blir vel en ny runde med Fylkesmannen tenker jeg. Søkes det om ferdigattest nå skal iaallefall jeg si ifra at de ikke har gjort jobben sin.

2017-02-20

Og ny runde ble det. PBE trakk tilbake ferdigattesten og så ville man jo trodd Hjarne kom til å fikse på uthuset for å få ny attest. Men det skjedde ikke. Mellom 4 november da brevet kom og 10 februar iår skjedde det tilsynelatende ingen ting.

Så kom Hjarne på banen med et brev til PBE hvor han uttaler at vi som klager må ignoreres fordi vi ikke innehar kunnskap på området.

Fylkesmannen har gått med på dette og i svaret til klagesaken fra Hjarne, en sak som ikke har ligget i postlistene, bekrefter Hjarne at tiltak er gjennomført som gjør at uthuset kan brukes som garasje. Det er teknisk sett sant, siden de har satt inn en dør. At det står på en grunnmur som er bedre egnet for garasjebruk er det ingen tvil om, men ingen ved sine fulle fem ville begynt med å legge treverk rett på den slik det i praksis er gjort her. Man bygger på en ringmur. Ser man på bildene har de altså satt bygget på en tjukk treplanke. Langt ifra en akseptabel høyde fra bakken slik jeg ser det.

Det interessante er også at bildene er tatt før de satte inn garasjeporten, slik at man ikke kan se hvilken tilstand uthuset er i nå, etter at gulv er tatt ut og en port satt inn. Det er mulig å tenke seg hva to slike trekk gjør med integriteten.

Fylkesmannen ser ut til å mene at det har væ bygningsteknisk kunnskap involvert og at de har gått gode for saken. Såvidt jeg vet er ikke Hjarne noe mer bygningsteknisk enn meg og er den eneste som har sagt noe om bygningsteknisk rundt uthuset. Alle de andre involverte har kompetanse på andre områder og har heller ikke gått god for løsningen slik det ser ut idag. Søknaden inneholdt forståelig nok en ringmur.

Jeg ville ikke puttet bilen min inni der. Til det er uthuset for vaklevorent og taket er heller ikke fiksa. Jeg finner det også merkelig at Fylkesmannen kan ta avjørelser uten å få en uttalelse fra Byantikvaren om saken.

Resultatet er iallefall at de nå har søkt om igangsettingstillatelse på selve huset. Blir en bråkete sommer.

2017-02-21

< href="http://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/showfile.asp?jno=2017023734&fileid=6955135">Og der fikk de til slutt igangsettelsestillatelse.

2017-02-22

PBE fikk en klage om uthuset og nå ha de sendt Varsel om mulig tilsyn" basert på informasjon fra naboen. Ferdigattesten og igangsettelsestillatelsen består inntil videre, men nå får vi håpe de i det minste blir nødt til å fikse uthuset. For det trenger virkelig å fikses. Det har kommet opp et stilas på den ene siden av det, uten at det ser ut til at det jobbes på uthuset.

2017-03-05

Varselet må ha hatt en effekt da det har jobba snekkere på uthuset siden det kom. De har jobba inni uthuset og de legger nytt tak. Det ser lovende ut selv om jeg er usikker på om de kommer til å bytte ut eller male over rotten plank.

2017-03-05

Nå går det en fyr rundt med målebånd og tommestokk og stikker ut huset. Det er bare en reaksjon på det, au. Det er veldig veldig næ og det kommer til å bli en vegg rett foran oss. Takk skal dere ha Olaussen som ikke engang gadd å spørre oss om vi var interessert i tomta. Ja, jeg er sur, skuffa og ser ikke fram til denne sommeren.

2017-03-05

Nå ser det ut til at de er ferdige med uthuset. Nytt tak er lagt og stilasene på begge sider taes ned. De kjører vekk en del av stilasdelene som har ligget på tomta også.

Men det er ironisk at Hjarne mener Fylkesmannen og PBE skal ignorere oss som klager på uthusflyttingen fordi vi ikke har kompetanse for så å gjøre det vi mener burde gjøres. For min del har det væ viktig at uthuset ikke ender opp som rivingsklart fordi det ikke er vedlikeholdt og pusset opp. Nå ser det helt klart bedre ut selv om det ikke er helt ferdig ennå. Det ser ut til å væ noe skadet panel der bl.a.

Skal jeg gjette har de rettet opp og forsterket veggene innvendig også. Det er jo kjekt om uthuset som nå er garasje kan brukes til dette uten fare for at det faller sammen.

2017-03-21

Der kom motorsaga. Foreløbig bare tatt en liten treklynge, men mistenker at epletræ ryker snart. Skal det bygges må de vekk, så akkurat det er forståelig.

Den ene trepinna han med tommestokken satte opp har blitt skjevere og skjevere de siste dagene. Nå ser det ut som den ligger på bakken. Jeg lurer virkelig på hva som har forårsaket det der. Grevling?

2017-03-23

Det ble bare kappa ett tre. Nå kom det gravemaskin. Lurer på hva som er planen, men antar de skal lete etter vann og avløp.

Det har forresten dukket opp en grensepinne på det jeg trodde var vår tomt. Det er på vår side av gjerdet rett ved garasjen til 254B. Mannen med tommestokken spurte meg om jeg visste hvor grensa gikk mot gjerdefabrikken. Det er ingen slik pinne der, så jeg lurer på hva slags grunnlag han hadde for å sette pinna der den står. Hadde han brukt GPS ville han jo også kunnet finne hjørnet i den andre enden.

Det er en rusten stålpinne noe lenge unna garasjen som er i flukt med gjerdet. Lurer på om det kanm væ tomtegrensepinne. Sende en mail til Hjarne og spurte om hva planen er. Han ropte på meg og var hyggeligheten selv på skolen i vinter, så får vi se om han er kommunikativ nå.

2017-03-24

Fikk svar fra Hjarne relativt kjapt og han sa vi kunne ta en kaffe i løper av uka. Jeg svarte at jeg stort sett er hjemme og jobber, så det er bare å komme. (Oppdatering: 4 april og ikke noe mer lyd fra Hjarne.)

2017-03-25

Hjarne og et par til kjørte motorsag å kutte epletrær. De lot ett stå igjen, men det kan være fordi naboer her var lei støyen og sa ifra.

2017-03-27

Det er for tidlig å fyre opp anleggsmaskiner klokka sju om morran. Sykkelveiproosjektet har gjort det samme flere ganger og det beste var når de begynte å pigg ge så tidlig.

Men de er altså igang med å rydde tomta. Det epletreet som sto igjen var borte i løpet av sekunder, så man kan lure på hvorfor Hjarne brukte en hel lørdag på tre-fire trær, med dertilhørende irriasjon for naboene. Røttene var det gravemaskinen som tok uansett.

2017-03-30

De er så ferdige de kan. Det var mye mer fjell enn jeg trodde det kom til å være. Det blir sprenging.

Hjarne har lagt seg ut med naboen igjen. Denne gangen ved å ta det for gitt at han ikke trenger å følge tegningene som ble sendt inn i søknaden. Han vil bruke vann/avløp som er i bakken allrede. Hvem som faktisk eier dette røropplegget er jeg usikker på. Jeg tar det for gitt at vi hadde blitt forespurt om det egentlig er på samme private ledningsnett som vi er på.

2017-04-04

I går lå det et brev i postkassa fra Multiconsult. "Varsel om bygningsbesiktigelse av utvendige fasader og montering av vibrasjonsmålere."

Dette kan foregå idag eller imorgen mellom 07:30 og 14:00 om jeg vil ha en innvendig besiktigelse. Det var et rimelig kort varsel. Jeg ringte nummeret som var vedlagt i brevet, men det nummeret er ikke i bruk. Så det ble en mail hvor jeg skrev at jeg ville være med på besiktigelsen og at jeg fikk en kopi av alt som ble dokumentert. Ikke kommet noen innom idag og imorgen er jeg opptatt.

Jeg nevnte i mailen at jeg skrev om hva som skjer på denne websiden (bloggen?) slik at de er klar over at de blir nevnt.

Fikk i det minste et kjapt mailsvar fra Multiconsult. "Sprengningsarbeidene skal starte på torsdag, så onsdag er den eneste muligheten.". Dette finner jeg egentlig ikke akseptabelt, men svarte at de kunne komme i løpet av dagen eller etter 15:00 imorgen.

Da var befaringen gjort og det gikk bra. Filma huset og rotet innvendig og utvendig. Måler kommer opp utvendig imorgen. Ble lovet kopi av filmen han lagde.

2017-04-04

Sprening er igang. Første salva var en hyggelig start, men de skal skru opp dynamittmengdene etterhvert. Det er kjekt med gode støydempende hodetelefoner for borring bråker.

Ikke fått befaringsrapport eller grunnlag fra Multiconsult-fyren. Skuffende siden det ble lovet.

2017-04-11

Hjarne ringte på døra og vi hadde en prat. Ble litt overraska så glemte en del spørsmål, men nevnte det med grus og lyd. Det leveres med "stedlige masser" eller noe lignende som jeg tolker som "fast grus", så skal det være noe annet måtte mine nye naboer bestemme seg for det og gjøre dette etterpå.

2017-04-18

Nå pigger de stein! Steike for et bråk. Det er sprengstein som er for stor de pigger opp før det skal kjøres vekk. Håper dette går fort.

Jeg mailet Multiconsult 10 april og forespurte filene jeg var lvoet og fikk "Filmen blir lagret hos oss på Multi på et område hvor det er begrenset tilgang til kun vi som driver med besiktigelse og skadevurderinger." som svar. Altså ikke noe lovnad om å sende dem. Men igår plukka jeg ned måleapparatet og tok det med inn slik at jeg kan bruke det som gissel. Det trengte jeg tydeligvis.

Merkelig ueriøst av Multiconsult det her. Først legger de brev i postkassen om måling før sprengin med to dagers varsel for så å ha et ikke eksisterende nummer for å kontakte konsulenten deres. Det gjorde at en nabo som trodde han sendte melding om å få full befaring ikke hørte noe som helst. Og jeg som bruker mail får i det minste svar og et ganske hyggelig og tilsynelatende grundig besøk. Men det hele feiler når jeg da ikke får materialet jeg ba om og ble lovet og utifra svaret jeg fikk hadde de heller ingen planer om å gi meg det alikevel.

Nå driver de med engelsk arbeidsmarkedstiltak der ute igjen. Stein flyttes hit og dit og ingen ting er kjørt vekk ennå.

2017-04-18

Entreprenør Anders Johnsen er hyggelige folk, men de har det til felles med Mesta på anleggsparkeringen ved siden av at klokka er et vanskelig instrument. De parkerte lastebil på tomgang 06:48 og begynte å lempe stein 06:56. Nå skal iallefall steinen bort og ikke bare flyttes rundt i gropa. Da de pigga for grunnmuren til uthuset kom det naboklager fra andre siden av Ekebergveien. Får de det igjen?

2017-05-11

Graving ferdig og ringmuren(?) er støpt. De kobla seg til avløpet som var nærmest så den biten gikk ganske så kjapt. Eneste jeg vil syte over nå er at gravemaskinen deres har gått på tomgang siden 07:00 og nå er klokka godt over 8. Jeg gleder meg til anleggsmaskiner på diesel blir forbudt. Ekstremt irriterende during i tillegg til unødvendig fyring.

Jeg ropte bort til dem og ba dem stoppe den. 08:30. Halvannen time med unødvendig during var nok. Hyggelige folk og jeg prøver å være hyggelig mot dem, men de kan gjerne ta mer hensyn til naboene og miljøet.

2017-06-13

Nå er de godt igang, jeg kommer til å skrive litt om byggingen av huset fordi jeg finner det interessant. Men her er det jeg er sur, så jeg skal være det nå.

Det er flere lag med folk som jobber og snekkerne som bygger reisverk er her gjerne fra 07:00 til 17-18 på hverdager. Det er greit nok. Men på lørdag kom det et nytt lag 08:00 som skulle gjøre klart til mur på kjellerveggene. De kom 08:00 og holdt på til rundt 20:00. Det synes jeg er drøyt på en lørdag.

Idag var det folk igang 06:50, med hamring og sagong. Ikke det mest støyende, men irriterende nok for meg som hadde nattjobba.

Apropos surmulig, så plukker vi stein i hagen og andre steder etter sprengingen. Gudskjelov bare småstein, men rimelig irriterende og er det greit at stein ble spredt slik?

2017-06-17

Nå har de begynt å tilbakefylle masser på tomta. Og det ser merkelig ut. Jeg klarer ikke å vri meg fra følelsen av at de har bomma på dybden med en halvmeter. Første-etasje er på høyde med huset vårt sin førsteetasje. Vi har to etasjer, de skal ha tre. Leser jeg tegningen riktig skal det være 8m til over det igjen. Det skal også være masser et godt stykke opp langs kjellerveggene. Og ser jeg på tegningene blir bakkenivået en god del høyere enn hva det var før. Kan fort være 40-50cm høyere.

Jeg håper jeg misforstår og at dette er helt som det skal, men da trenger jeg en god forklaring med både tegninger, forskrifter og pekeredskaper. For det ser ikke riktig ut nå. Spesielt siden vi ligger en kote høyere enn en stor del av tomannsboligen.

2017-06-19

Jeg mailet Hjarne om massefyllingen og lurte på om han kunne fortelle hva planen var og hvor mye det var ment å fylle opp, men ikke noe svar. Det er for dumt om jeg må gå via PBE hver gang jeg må få ham i tale, men det er kanskje like greit. Da er det loggført en bekymring for at høyden kan være feil og han kan ikke påberope seg å ikke vite noe når bygget er oppført.

De fyller opp med diger stein helt inntil gjerdet vårt og det er dumt. Det betyr at det vil gruslegges helt inntil tomta og det blir vanskeligere å eventuelt sette hekk eller annen beplanting da det vil være nødvendig å fjerne mye grus og stor stein for å få det til. Det hadde vært bedre om de lot en halvmeter være da de gravde opp hele tomta.

Men da hadde det jo vært helt åpenbart hvor høyt de kunne fylle masser.

2017-06-20

Nå fylles det fremdeles masser. Hadde en hyggelig prat med de som holder på og vi kikka på høyder og slikt. Det fylles godt på og et fall fra huset ned mot oss som er nokså stort. Ikke bare blir det høyt på hussiden, men det ser rimelig upraktisk ut. Trodde først at garasjesåla ville være på så lavt nivå at det vil renne vann inn, men nå er det god høyde på det også. Sannsynligvis riktig høyde, men kunnne såklart vært lavere.

Synd at ikke kjøperne har noe de skulle ha sagt, for jeg er ikke sikker på at dette er noe de egentlig vil ha. Det er iallefall ikke noe jeg har veldig lyst på. Det blir mer komplisert å få opp noe imellom oss. Jeg tror jeg har lyst på en hekk der på no vis, men det blir jo mye opp til de nye naboene. Men jo enklere det er, jo bedre er det såklart.


2018-04-24 / thomasez@zelow.no